четвер, 3 листопада 2022 р.

Як не стати жертвою злочину.

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ УЧНІВ ЯК НЕ СТАТИ ЖЕРТВОЮ КІБЕРБУЛІНГУ

Аби уникнути ситуацій, де ви можете стати жертвою кібербулінгу, потрібно дотримуватись наступних настанов:

  • Висловлюй у мережі лише ті думки, які міг би сказати, дивлячись в очі співрозмовнику.
  • Не вкидай негатив у кіберпростір.
  • Підтримуй власну позитивну онлайн-репутацію.
  • Не розповідай особисту інформацію незнайомцям. Відомості про тебе на сторінці в соцмережі зроби в налаштуваннях видимими лише для родичів та близьких друзів.
  • Проігноруй одиничний випадок кібербулінгу – за таких умов кривдник, найімовірніше, втратить інтерес до тебе.
  • Негайно звертайся про допомогу до дорослих, якщо випадки кібербулінгу мали місце вже кілька разів.
  • Заблокуй електронні адреси, з яких тобі надійшли повідомлення негативного змісту, або попроси про це дорослого.
  • Не реагуй у колективних чатах на коментарі так званих тролів. Розпалювати провокації в мережі – це найчастіше робота, за яку такі люди отримують гроші.
  • Жартуй у мережі обережно, адже веселий, на твою думку, жарт комусь може видатися зовсім не смішним або навіть образливим. Відтак наслідки можуть бути непередбачуваними. Найчастіше, саме невдалий жарт є приводом для кібербулінгу.
  • Ніколи не вдавайся до цькування чи приниження інших осіб. Будь-яку конфліктну ситуацію необхідно намагатися розв’язати за допомогою спокійного діалогу.
  • Надай підтримку жертві нападу, якщо ти випадково став свідком кібербулінгу.
  • Пам’ятай, що по інший бік екрана перебувають такі самі люди, як ти – зі своїми поглядами, реакціями та емоціями. Тож у будь-якому спілкуванні поводься толерантно, стримано, ввічливо, керуй своїми емоціями.

Передбачувані поради

1. Не ходити поодинці!

Якщо ви пізно повертаєтеся додому, то попросіть знайомих, друзів проводити вас. Плануйте, аби ваш шлях проходив людними та освітленими місцями. Зніміть цінні речі та заховайте їх до сумочки. Не заходьте до під’їзду чи ліфту разом з незнайомими людьми. Не сідайте у незнайому машину. Краще за все не виходити надто пізно на вулицю. Завжди повідомляйте батьків, де ви перебуваєте.

2. Ставтеся уважно до нових знайомств!

Намагайтеся не відвідувати квартири або гуртожитки своїх знайомих поодинці, особливо увечері. Не запрошуйте нових знайомих до себе, якщо ви в них не впевнені. Пам’ятайте: залишатися наодинці з незнайомцями, якими б не були привабливими запрошення — у кіно, кафе, проїхати на машині, навіть заради допомоги людям, — не можна!

3. Не вживайте алкоголь або наркотики!

Ті, хто вживає алкоголь чи наркотики, часто потрапляють у сумнівні компанії та стають жертвами своїх же сумнівних знайомих. Крім того, залежність від алкоголю та наркотиків призводить до залежності від злочинців, а відтак і до скоєння злочину.

4. Кроки за спиною.

Якщо ви почули кроки за спиною або побачили підозрілу людину, яка прямує вам назустріч, — змініть темп, перейдіть кілька разів на іншу сторону вулиці. Якщо хтось вас переслідує, не панікуйте. Дійте спокійно. Перейдіть на біг. Рухайтеся у бік освітленої частини вулиці і людних місць. Починайте кричати дуже голосно: «Пожежа! Горимо!» — на такі крики швидше визирнуть жителі будинків. Можна, врешті-решт, розбити стекло в будинку — це краще, ніж стати жертвою нападу.

5. А якщо ніхто не допоміг?

Якщо злочинець наздогнав вас і нікому допомогти, то в такій ситуації не існує єдиного рецепту. Тримайтеся спокійно. Довіртеся своїм інстинктам. Найголовніше — це збереження вашого життя. Можна спробувати схитрувати. Наприклад, поводитися як божевільний. Якщо злочинець — ґвалтівник, то можна сказати, що ви хворі на венеричне захворювання (сифіліс, гонорея) і завтра вас покладуть до лікарні для лікування. Якщо озброєний грабіжник вимагає гаманець, погрожуючи вбити, спокійно віддайте гаманець. В усіх випадках поводьтеся спокійно. Уважно розгляньте злочинця і, як тільки стане можливим, повідомте про подію до відділку міліції.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Круглий стіл на тему: "Євроінтеграція - шлях до успіху України".

Тема євроінтеграції стає невід'ємною частиною нашого життя. Наше завдання полягає в тому, щоб знати і поважати наших сусідів, країни Євр...